В 160 училища се проведе поправителна матура по български в София

22297
В 160 училища се проведе поправителна матура по български в София
Снимка: БГНЕС

130 души се явиха на зрелостен изпит по Български език тази сутрин в столичната Професионална гимназия по подемна строителна и транспортна техника, съобщи БГНЕС.

Сред присъстващите има завършващи гимназия тази година, но и значително по-възрастни хора, които не са получили диплома за завършено средно образование.

Танев за преписването на матурите: "Тук скандал няма и в съда вече е доказано"

"Тук скандал няма и в съда вече е доказано", това заяви относно една от най-горещите теми в образованието - преписването на матурите и ...

Документи за явяване на поправителната матура по Български език и литература са подали 4867 абитуриенти. Тази сутрин в 5,30 ч. беше изтеглена тема №10, по която те трябва да пишат. Изпитът се провежда в 160 училища, близо 800 квестори пазят изпитваните.

Най-масовата причина за явяване на изпита сега е, че на предишната матура са били скъсани, има обаче и немалък брой деца, които се явяват сега за първи път на матура. Причините за това също са различни – едни са били в чужбина, други не са имали административна възможност, защото са имали изпити по отделните предмети, има и деца, които са били изключени от училище и сега чак са допуснати до зрелостен изпит.

Повечето от децата искат да продължат да учат и след като си вземат дипломата, има и такива, които не желаят да учат, а да започнат да работят веднага. Не се притесняват, че ще работят по-нискоквалифицирана работа или, че ще имат проблем изобщо с намирането на работа.

Теменужка Лазарова - майка, която чакаше сина си, посочи, че преди шест години, когато неговият набор е завършил, синът й се е отказал да се яви на матура, защото не е бил подготвен, сега обаче иска да учи в Софийския университет и освен удостоверението за завършен 12-и клас, иска да получи и диплома.

МОН предлага нормативни промени в опит да спре търговията с матури

В опит да спре търговията с верните отговори на матурите Министерството на образованието и науката (МОН) изготви нормативни промени. Об...

Малката Памела Иванова разказа, че се явява сега, защото от втория срок тази година е минала на самостоятелна подготовка, тъй като е била изключена от училище, заради натрупани отсъствия. Изпитите ѝ са били през юни и не е била допусната на първата матура.

„Първия изпит не го взе и сега се надяваме да го вземе“, разказа Жана - една от чакащите майки. Синът й няма предпочитания по коя тема да пише. „Каквото му се падне би трябвало да пише“, посочи тя. Синът ѝ иска да продължи да учи и след това: “Иска да се запише да учи за гвардеец, пък ще видим какво ще стане“.

„На първата дата синът ми се яви, но не можа да го вземе, защото не беше учил достатъчно и затова сега се явява на втората“, посочи друга майка. Относно това иска ли сина й да учи и след това, майката каза: „Да, иска да учи за педагог“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com