Средното училище – самостоятелност и поощрение

103393
Средното училище – самостоятелност и поощрение
Снимка: Thinkstock

Бързият ръст и хормоналните бури променят възприятията  и отношенията с околните. Тази революция в живота на детето се отразява и на ученето. А залитането по съвременните технологии, новите форми на общуване и свободното време се превръщат в още една причина за конфликти с родителите, пише psychologies.ru.

Да се научи да учи

Преходът в 5 клас е съпроводен със смяната на цялата система училищни занятия. Учителите стават повече, някои домашни са за следващия ден, други – за следващата седмица. Всеки един от тях има свой стил и ученето става по-сложно. Много деца се объркват.  Най-добрият начин да им се помогне е да се научат да действат при нови обстоятелства. Заедно с тях може да се състави план на занятията, аларма в телефона, която ще им позволи сами да следят за задълженията си. В тази възраст е много важен точният режим на деня.  Детето трябва да е научено да се занимава в определени часове, най-добре преди да седне пред компютъра или телевизора.  

Започва новата учебна година

Близо 64 000 деца в странат ще прекрачат на 15 септември учебния праг за първи път. По информацията на образователното министерство 63...

Психолозите съветват да се следи за ученето на децата, но да не се настоява за високи резултати. Ако очакваме големи успехи от ученика в тази възраст, рискуваме да погазим желанието му за учене. Важно е детето да разбере, че знанията променят самото него, дават му увереност и така с него ще е по-интересно да се общува.

Да повишим самочувствието му

Днешните ученици прекалено бързо се отчайват. Те се предават пред най-малките препятствия, ако резултатът не е гарантиран. Често това се случва, тъй като децата нямат вяра в себе си и тежко преживяват своята некомпетентност. Психолозите съветват да се предостави отговорността на самото дете за начина, по който учи. Позволявайте му да действа самостоятелно. Компетентността се ражда само в действието.
Помогнете му да разбере собствените си усещания и желания, наблягайте на силните страни на характера му. Не правете трагедии от грешките и неуспехите.  Важно е да се помни, че оценките в училище са оценки за днешните знания на детето, но не и на него като личност.

Намалете контрола

78% от родителите смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда характер

78% от родителите на деца от 1 до 7 клас смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, не само да дава академични знани...

Децата в тази възраст имат особено силна нужда от уверени, справедливи и авторитетни родители. Те очакват от възрастните одобрение на работата си, поставянето на изпълними задачи и уважение на независимостта. Постепенно отпуснете контрола, но бъдете внимателни. Родителите, които прекалено строго следят изпълнението на домашните в 7-8 клас, рискуват да провокират тревога и неувереност у детето. Престанете да питате за оценките, но обсъждайте прочетеното. Интересът и подкрепата, а не контролът мотивират децата да учат. Така те постепенно ще разберат, че ходят на училище не, за да зарадват родителите си, а заради собственото им благополучие.

Детето е загубило интерес към ученето ако… някои от тези проблеми се появяват в продължение на няколко седмици.

Не са му интересни предметите в училище;
Често критикува преподавателите;
Не успява да стане навреме за училище;
Забравя да си записва домашните;
Забравя да предава писмените си задания, дори ако са написани;
Не изпълнява заданията по пропуснатите уроци;
Държи се зле по време на час и редовно получава забележки;
Не участва в училищния живот;
Често отсъства от часовете, оплаквайки се с физическо неразположение;
Често се чувства уморен и може да заспи по време на час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com