Когато на детето му е скучно в училище

14886
Когато на детето му е скучно в училище
Снимка: Thinkstock

Детето е разсеяно, не си пише домашни, не слуша учителите. Как да му помогнем да се концентрира върху уроците?

Отсъстващ поглед, безпокойство, недобри маниери.. Днешните ученици все по-често демонстративно скучаят в час. Появата на интернет, интерактивният и завладяващ източник на информация, кардинално промени ситуацията в училище: предишните методи вече не са в състояние да задържат вниманието на детето. Но причината за скучаенето не е само в това.

„Училищните педагози често натрапват пасивната позиция на детето, казва аналитичният психолог Ана Степаненко. –учителят говори, ученикът слуша и записва. Но за да се превърне информацията в знание, детето трябва да я приложи на практика, да действа. Тогава то може да почувства увереността в себе си и получава удоволствие от успеха.”

Освен това ученето в училище изисква усилия, а резултатите са отдалечени във времето. Живеещият в настоящето ученик не вижда смисъл в това.

Именно от родителите зависи дали детето ще открие този смисъл и ще може ли да закрепи връзката между училището и света, между абзаца в учебника и опита си.

Средното училище – самостоятелност и поощрение

Бързият ръст и хормоналните бури променят възприятията  и отношенията с околните. Тази революция в живота на детето се отразява и ...

Психологът съветва възрастните да „заразят детето с любопитството си”. Търсете заедно с него датата, която е забравило, разкажете му какво удоволствие ви е доставило посещението на изложбата, обсъдете филма или статията в интернет.

И слушайте, слушайте това, което разказва за училище, за да разберете: дали му е скучно, защото не разбира и му е трудно или обратното – разбира всичко от раз, но темпото му се струва прекалено бавно.

Задачата на родителите е да стимулират развитието на детето извън училище, да му поставят сложни и увлекателни задачи, за да „стегнат” мисълта и да не му позволят да „изпадне” от учебния процес.

В края на краищата трябва да се помни, че училището не е място за развлечения, занятията изискват усилия, търпение и концентрация.

Моето дете е ново в класа

Понякога се налага детето да смени училището или детската градина. Това не е лека задача от психологическа гледна точка, тъй като всяка...

И да, понякога се налага да се скучае, решавайки сложна задача, макар, че често има и друга причина: скуката в училище може да означава „поемане на въздух” за претрупаните от информация деца. Откъсвайки се със SMS или влизане в социалната мрежа, по време на час, те могат да се отпуснат и просто да помечтаят.

Според детския психоаналитик Франсоаз Долто скуката понякога е хитра проява на ума, която позволява да се измъкнем от, превръщащата ни в роботи, система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com